2 poäng för ett svagt topplag

Försnack, scoutsnack och matchsnack   På plats i Scaniarinken. Denna gången i god tid, man lär sig av sina misstag. Det första som slår mig är skillnaden på pressläktaren i Västerås, där jag fick lov att klämma mig in mellan Jonas Falkman och Norran-Elin och mina 195 cm knappt fick plats. Arenan känns relativt välbesökt och publiken är än så länge med på noterna. Till vänster sitter en Saint Louis-scout och till höger om mig sitter en scout från Columbus, sämre sällskap skulle man kunnat ha hamnat i. Jag språkar en del med den mycket trevliga scouten från Saint Louis här kommer en kort sammanfattning av vad han berättade:Hur många matcher ser du per säsong?Jag ser cirka 150 matcher per år som scout men enbart i Sverige då jag är lite väl bekväm av mig. Vem jag tittar på ikväll vill jag inte riktigt berätta men samtliga spelare är intressanta.Vad tycker du om David Rundblad?Jag blev mycket besviken över att han byttes bort till Ottawa, det var ett stort misstag då jag tror att unge herr David kommer att bli en storback i framtiden. Men samtidigt så vet man aldrig riktigt i den här sporten.   Låt matchen börja: En måndagsperiod:Första-femman i Södertälje presenteras och mest jubel får Linus Videll som kommer till spel. I AIK så spelar Edström med Runblad och Buström med Lindgren medan Majevsky och Erixon fortsätter att spela tillsammans.Södertälje har börjat matchen bäst men AIK visar samtidigt ett stabilt försvarsspel och efter 16 minuter så får AIK första chansen i PP och då smäller det direkt då hårdskjutande Erixon sätter ett hårt slagskott i mål. Kort därefter så kvitterar Södertälje genom Flodqvist, hemmaspelarna driver hårt på mål och det resulterar i att de får mer eller mindre öppet mål.AIK är det lag som styr matchen men Södertälje är giftiga i sitt kontringsspel. AIK får ännu en utvisning då tio minuter återstår av först perioden. Majevsky får då under PP:et ett gyllene läge mitt i slottet men ser ut som en 35-årig oskuld som vet inte alls vet vad han ska göra med klubban.Då cirka sju minuter återstår av perioden får SSK sitt första PP för kvällen då Lindgren är för tuff i försvarszon. Bellmare fortsätter att täcka skott på ett fördömligt sätt. SSK-spelarna är långt ifrån ofarliga i PP och Hedin får det klart bästa chansen då han fyller på från sin backplats men Hade är med på skottet.Videll får ett friläge efter 2:50 med Hadelöv är med på noterna. Det syns att hemma-spelarna vill mest och AIK är inte riktigt med i matchen. Perioden avslutas kort därefter.Kommentarer:AIK gör en rätt blek första period men tar ändå ledningen då Erixon smäller dit ett skott i PP, imponerande att AIK fortsätter att göra mål i den spelformen.Hadelöv känns stabil i målet men det är få av utespelarna som kommer upp i väntat standard. Första-formation visar glimtar av briljans men det känns som Lethonen har en sådan där dag då han mest glider runt.Majvesky är en spelare som man normalt ska luta sig emot men hans agerande vid 1-1 målet lämnar en del övrigt att önska. Just försvarsspelet ser ibland lite osäkert ute speciellt då Södertäljes forwards driver hårt på mål.    Mellanakten:AIK hänger inte alls med och Södertälje gör 1-2 efter 27 sekunder efter att Patrik Carlsson fått stå helt sonika i slottet och kan enkelt sätta pucken. Därefter får ungdoms-kedjan åtminstone ett tryck men inget riktigt avslut. De som dock kan avsluta är första-formationen som därefter får tryck och Lindström kan lägga in pucken i öppet mål efter att Lethonen brutit in framför mål, humle och Dumle fortsätter alltså att producera.  För att göra mål är något som Lindström kan och om jag tidigare skrev att Majevsky är en oskuld i sammanhanget så är Lindström en riktigt John Holmes.AIK får PP efter 10:35 men inte speciellt mycket sker utan istället får skjuter SSK ett skott i stolpen där Hadelöv inte alls är med. Första-kedjan visar klass och är riktigt nära men har ingen tur med sig i avsluten.Kommentarer:På nytt så är första-formationen som står för målen och assisten i denna period, de gör det oväntade och då sker positiva situationer för AIK.Edström har fått en hel del superlativ den senaste vecka men ikväll har han den rätt svårt och han behöver nog lägga på sig några kilo och rutin för att. På tal om kilon och rutin så är det något som ungdoms-kedjan också saknar, detta tydliggörs än mer då man ser matchen live. De får visst tryck i anfallszon men har fasligt svårt att komma riktigt nära Tälje-målvakten.Slarv, onödigt men ändå klassSom vanligt nu för tiden så släpper AIK in ett tidigt mål då Linus Videll sätter pucken bakom en bortspelad Hadelöv, Patrik Carlsson står för en snygg assist. Gamla synder har åter infunnit sig i de svartgula tröjorna och de tvingas jaga en kvittering på nytt.  Den låter sig inte vänta på sig då Lindgren kvitterar efter en löst dragskott som Tälje-målvakten ska ta. Publiken är i de närmast i upplösningstillstånd då de anser att det är en solklar utvisning på Warg för slashing i mittzon, jag är faktiskt benägen att hålla med. Warg är sedan den som står för en lysande genomåkning och lyckas sånär också finta bort målvakten men han har inte riktigt händerna med sig och får inte riktigt in pucken.AIK tar därefter över matchen medan både publiken och hemmaspelarna klagar på domaren försöker AIK-spelarna att lira hockey. Typiskt för dagens hockey så får en utvisning mot sig då bråkstaken Lindgren åker ut för att han har en svart-gul tröja på sig.På det efterföljande PP:et får Tälje några lägen lyckas inte riktigt sätta dit pucken, eller om vi ska vara snälla så gör Hadelöv några kompetenta räddningar. Bellmare, Hagos och Jimmie snurrar på friskt i anfallszon och speciellt Jimmie gör ett magnifikt byte. Sent ska syndaren vakna och AIK visar detta genom att faktiskt börja spela riktigt angenäm hockey och får tryck på hemmalaget. Rundblad åker med fem minuter kvar ute för en helt oförklarlig utvisning i anfallszon och min Scout-vän till vänster tittar på mig konstaterar:Deras busvisslingar verkar ha gjort susen.AIK spelar ett genomgående godkänt försvarsspel i det efterföljande boxplayet och man visar ändå att man inte vill förlora matchen och samtidigt träna på en spelform som man inte har full kontroll över. I slutet på tredje-perioden så är det AIKs tur att få med sig en rätt billig och man får därför börja övertiden i 4 mot 3.  Sista perioden är därmed slut.Det sägs att det ska vara lättare att spela 4 och 3 men idag är det ett undantag som bekräftar regeln. AIK har fortsatt riktigt svårt att komma till de riktigt farliga lägena. Därefter så kommer Södertälje fyra (!) mot en men spelarna visar varför de ligger näst sist i tabellen och lyckas inte ens komma till avslut, utmärkt försvarsspel av Tim Erixon ska dock tilläggas.Södertälje kommer därefter till några farliga lägen och visar tydligt att de vill jobba till sig extra-poänget, detta är något som speglat större delen av matchen.Straffar följer:Lindström missar då dragningar går lite segt.Carlsson missar, samma som Lindström.Forsell missar, försöker att sätta den i femte hålet men … håller tätt. En Södertäljespelare skjuter utanför.Lethonen visar prov på kyla och sätter den iskallt mellan benen. Matchens lirare i AIK enligt kommentatorn:44: ErixonPresskonferens efter matchen:Vår tränare börjar med att skämta till det och berättar att han varit i arenan men aldrig suttit på den ”här sidan” av bordet tidigare. Det uppskattas med ett gemensamt skrattstund av de cirka 7-8 journalister och annat löst folk som samlats i rummet, jag sitter och bara njuter där i min AIK-halsduk. Foppa får därför ordet för sammanfatta matchen:Forsberg Vi visste att det skulle bli en svårspelad match, vi hade pratat om att inte ge bort spelet till Södertälje då de egentligen är bättre än tabellen visar. Vi var uddlösa men då Södertälje tar ledning så skruvar vi upp tempot och så fortsätter det. Vi är verkligen nöjda med att få med oss 2 poäng.Därefter så får Jörgen Bemström (?) ordet:AIK gör det bra första tio. Deras powerplay har varit bra under en längre tid och det är något som vi pratat om. Vi får däremot inte igång vårat PP och det dödar oss ikväll. Därefter så blir det straffar och då kan vad som helst hända.Därefter så öppnas det upp för frågor:J: Södertälje tekade fruktansvärt dåligt under matchen, hur ser ni på det?JB: Vi har Jocke bort, vår bästa tekare. Samtidigt så borde de andra spelarna kunna ta mera ansvar då och stiga fram. AIK är ett spelskickligt lag så då vi förlorar den så är det svårt att få tillbaka den.AF: Det är något som vi också har tränat riktigt mycket på, då de är en viktig del av spelet.Därefter så dör frågorna snabbt ut och då den ansvarige berättar att intervjutiden är över så skingras gruppen som om det skulle ha varit en högstadieklass som just fått sommarlov. Jag funderar under vägen hem hur kvällen varit och kan bara konstatera att matchen inte var någon höjdare men vinst, 2 poäng och att vi närmare oss Luleå känns ändå som en rätt lyckad kväll.Samtigt vill jag ge ett stort pluss till AIK-klacken som väljer att exempelvis inte bua då det är Täljes chans att slå straffen utan istället lyfter fram Hadelöv men hans hejarramsa. De håller samtigt en härlig standard matchen igenom och visar att AIK-fansen är starka vart man åker.Publik: 4091